

Dysfagie
zorg
Wie kan mij helpen bij mijn slikproblemen?
Leven met dysfagie kan een uitdaging zijn, maar begeleiding door een logopedist, het eten en drinken van de juiste consistentie, voldoende vocht en een goede voedingsstatus zijn van groot belang.
Dysfagie begint met het onderkennen van de risico's; oa. longontsteking door verslikken, ondervoeding en daarmee het belang van het aanpassen van de consistentie. Tevens onderkennen dat het belangrijk is zorg te dragen voor een schoon en gezond mondklimaat.
Compenstatie strategie, manoeuvres en revalidatie oefeningen kunnen ondersteunen om de slikfunctie te herstellen.
Vraag je zorgverlener naar een dysfagiezorgplan dat mogelijk geschikt is voor jou.
Zie hieronder enkele voorbeelden van aanpassingen voor personen met een slikprobleem.
Je dieet aanpassen
Raadpleeg je zorgverlener zodat je adviezen krijgt die specifiek voor jouw situatie passend zijn.
Mensen met slikproblemen kunnen problemen ondervinden bij gewone voedingsmiddelen en vloeistoffen. Dat kan betekenen dat de consistentie van eten en drinken moet worden aangepast om het risico op verslikken te verminderen.
Mensen met slikproblemen kunnen zich verslikken in dunne dranken. Om dit te voorkomen is het soms nodig om de consistentie aan te passen met een verdikkingsmiddel of om specifieke kante-en-klare dranken te drinken zoals gegeleerd water.
Vaste voeding moet misschien klein gesneden worden, gehakt of gepureerd wanneer er een probleem met kauwen is, om zo verslikken te voorkomen en ook om tot voldoende voedingsiname te komen. Je zorgverlener zal na onderzoek van de slikfunctie een advies geven welke consistentie het meest geschikt is voor efficiënte voedingsinname en het meest veilig om verslikken te voorkomen.
De dikte van vloeistoffen en de texturen van voedsel moeten aan je individuele behoeften worden aangepast volgens de aanbeveling van je zorgverlener.
Je zorgverlener kan het ‘International Dysphagia Diet Standardization Initiative’-framework (IDDSI) raadplegen tijdens adviezen over de juiste textuur of consistentie.
Ga naar het hoofdstuk ‘Eten met dysfagie’ voor meer informatie over het aanpassen van de voedseltextuur en voedselrecepten.
Ga naar het hoofdstuk ‘Drinken met dysfagie’ voor meer informatie over het aanpassen van de consistentie van dranken en voor recepten voor dranken.